Diabetes, se nopeimmin ylestyvä "tautimme"

 

***Diabetes on yksi nopeimmin yleistyvistä sairauksista niin Suomessa kuin globaalistikin. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kakkostyypin diabetesta sairastavien suomalaisten määrä on liki kolminkertaistunut.
Myös yhä nuoremmat sairastuvat.***
 
 
Jaahas no mistähän ihmeestä tuo oikein johtuu sitten?
 
 
***– Siinä missä aiemmin sairautta pidettiin lähinnä yli 40-vuotiaan väestön sairautena, viime vuosina tyypin 2 diabetes on alkanut esiintyä myös lapsilla ja nuorilla, Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä kertoo.***
 
 
Aivan ja mitähän se mahtaa kertoa noiden nuorempien t2d:n saajien syöpä- ja infarktitilastoista kun aikaa hieman kuluu? Olen maininnut odotetun elinajan pituuden putoavan pian kuin lehmän hännän kunhan tämän päivän metaboliset ongelmat jotka ovat kaikilla tämän hetken alle 40 vuotiailla saa aikansa jyllätä. Aikaisemmilla sukupolvilla ei ollut samalla tavalla löysää rahaa ja kaikkea sitä sokeripaskaa edes saatavilla kauppojen hyllyillä joten tämä ongelma tulee TODELLA räjähtämään käsiin pian.
 
 
***Merkittävä muutos johtuu pitkälti lihavuuden yleistymisestä.
– Taustalla on suuri elintapojen muutos: fyysinen kuormitus arjessa ja työssä on vähentynyt ja syömme energiatiheää ruokaa yltäkylläisesti.***
 
 
Lihavuus on yleistynyt koska me syödään kokoajan asioita jotka nostavat meidän insuliineja. Insuliini on varastointihormoni ja tekee työtään käskettynä. Meidän haiman mielestä on kokoajan syksy koska hedelmät ovat ympärivuotisesti sesongissa joten se varastoi läskiä tulevaa talvea varten koska muuten me kuollaan. Jostain syystä me ollaan unohdettu että ihminen on miljoonia vuosia vanha otus ja sen sisuskalut on kehittynyt sellaisena aikana jolloin hiilareita ei ole ollut tarjolla muuten kuin sesongissa olevat marjat. Suurella osalla ihmisistä ja suuren osan aikaa ei ole ollut niitäkään kun oli esimerkiksi jääkausi.
 
 
***Elintapojen lisäksi myös perinnöllisyydellä on vaikutus sairastumisriskiin.***
 
 
Vain jos tarkoitat sitä perintöä mikä homo sapiens sapiensilla on evoluutionsa kautta. Joo se nimenomaan aiheuttaakin sen ettei meidän kropat kestä hiilareita.
 
 
***– Kakkostyypin diabetes on vahvemmin perinnöllinen kuin tyypin 1 diabetes. Jos molemmilla vanhemmilla on tyypin 2 diabetes, lapsella on 70 prosentin riski sairastua.***
 
 
Tämä on nyt jo naurettavaa. Kakkostyypin diabetes on VAIN kohonnut verensokeri. Se ei ole mitään muuta. Jos et tunge leipäläpeesi lainkaan hiilaria (tai edes alle 50g päivässä) niin meillä ei ole koko maapallolla ketään jolla on kakkostyypin diabetes kuukauden päästä. Kokeilepa huviksesi.
 
 
***Geneettinen alttius selittää myös sitä, miksi osa sairastuneista on normaalipainoisia.***
 
 
Ei vaan fyysinen aktiivisuus vaikutta taas tuohon. Ihmiset ovat geeneiltään kovin samanlaisia keskenään. Fyysinen aktiivisuus ei poista metabolista oireyhtymää vaan vain "peittää" sen pitämällä ihmisen hoikkana. Infarktit ja syövät ja kaikki muut kivat pikku kaverit kehittyvät kokoajan ja hoikka ihminen luulee helposti olevansa terve. Tuo on vähintään tragikoomista.
 
 
***Tyypin 2 diabetesta sairastavia on Suomessa noin 350 000. Tämän lisäksi on suuri joukko suomalaisia, joilla sairautta ei ole diagnosoitu. Diabetesliiton arvion mukaan jopa 100 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.***
 
 
Niin kauan kuin meillä on haima ja se toimii niin meidän paastosokerimme ei nouse kovin paljoa. Se ei taas kerro mitään siitä onko tämä "tauti" kuinka edistyneessä tilassa vai ei. Sinun täytyy tehdä insuliinitesti itsellesi niin siitä huomaat heti onko pian odotettavissa t2d-diagnoosia. Meistä KAIKKI ne jotka syövät hiilareita 5-7 kertaa päivässä on sokeritautisia. Haiman tehokkuus on ainoa asia mikä pitää sen aisoissa. Joskus haima myös pettää kun sitä ajetaan täysillä vuosia. Siinä vaiheessa t2d-uhka vaihtuu täydeksi t1D.ksi ja huomaat piikittäväsi itseesi insuliinia päivittäin koska olet juuri tuhonnut haimasi sokerinsyönnilläsi. En suosittele.
 
 
***– Joka viidennellä on kakkostyypin diabeteksen toteamisvaiheessa jo jokin lisäsairaus. Joskus ensioire on sydänkohtaus.***
 
 
Jep ei ole mikään ihme koska t2d-diagnoosi ja infarktit samoin kuin syövät ja dementiat ovat KAIKKI saman juurisyyn aiheuttamia ongelmia. Et sinä välty ongelmilta jos syöt väärin. Kysymys vain on että mikä sinut saa ensin. Joskus se on syöpä ja joskus infarkti. Toivottavaa vain on tuossa vaiheessa ettei ole jo liian myöhäistä kääntää kelkkaa ja ettei sinua saa kuopata kirkkomaahan tai laittaa krematorioon. Jotkut tulevat järkiinsä vasta kun kuolema käy tarpeeksi lähellä. Tiedän, se on tyhmää mutta minkäs teet...? I told you so ei paljoa lämmitä kun toinen on vainaa.
 
 
***Ylipainoisen, geneettisen riskin omaavan tai raskausajan diabeteksesta kärsineen on suositeltavaa mittauttaa verensokeriarvot säännöllisesti muutaman vuoden välein. Oireisena verikokeisiin on syytä hakeutua pikimmiten.***
 
 
Geneettisen riskin eli olemalla homo sapiens sapiens? Ylipaino on se kaikkein näkyvin ja varmin tieto siitä että olet metabolisesti sairas. Konepellin alle ei tarvitse edes katsoa koska kyse on vain siitä enää että kuinka pitkällä se on, ei siitä onko se vai eikö olemassa. Ongelmia on varmasti jos se peilissä näkyy.
 
 
***Tyypin 2 diabetes on aineenvaihduntasairaus, jossa verensokeri on pitkäaikaisesti kohonnut ja insuliinin vaikutus elimistössä on heikentynyt tai sen tuotanto haimassa on ehtynyt. Sairaus on hitaasti kehittyvä ja usein oireeton.***
 
 
Aivan niin ja miksi se verensokeri on sitten pitkään koholla? No tietenkin sen vuoksi kun te jästipäät käskette ihmisiä syömään juuri niitä asioita 6 kertaa päivässä mitkä sokereita kohottaa. On tämä hölmöläisten touhua... Se on pitkään oireeton koska et näe sitä sokereissasi jos haimasi käy ylikierroksilla. Se saadaan kiinni insuliinikokeessa toki helposti mutta jostain syystä te ette halua tehdä niitä ihmisille. Söisikö niiden tekeminen liikaa työnantajiesi kvartaalitulosta kenties? Eihän me nyt ennakoivasti voida näiden kehittymistä estää koska menetämme vuosien lääkitysten tuotot? Oliko tuo kenties johtoportaan ja sijoittajien välisen kokouksen teema? Minä en oikeastikaan ymmärrä kuinka nämä ihmiset saavat yönsä nukutuksi tällainen ihmisten sumutus kontollaan.
 
 
***Noin kolmasosalla ihmisistä on perinnöllinen alttius sairastua tyypin 2 diabetekseen.***
 
 
Ei vaan meillä kaikilla. Alttius on 100%. Jos taas ihmiset jättää päivittäiset hiilarit alle 50g päivässä niin "sairastuneita" on maailmassa yhtäkiä enää 0kpl. Miettikää miten suuri rahallinen menetys tuo olisi lääkefirmoille....ja miettikää sen jälkeen mikä voisi olla syynä ettei näistä asioista puhuta.
 
 
***Tyypin 2 diabeteksen hoidossa keskeistä on ylipainon pudottaminen, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta.***
 
 
Ei ole. Metabolisen oireyhtymän kehityksen kääntäminen on ainoa tapa ehkäistä KAIKKIA noita ongelmia. Se taas puolestaan onnistuu ainoastaan siirtymällä ihmiselle sopivaan ruokavaalioon mikä on lihansyöjä. Isotooppitestit todistavat aivan kiistattomasti mitä me ihmiset söivät viimeiset 300-400 tuhatta vuotta ennen viljelyn aloittamista muutama tuhat vuotta sitten. Luuleeko kukaan että ihmisen geenit muuttuvat noin nopeasti? Onnea matkaan jos näin on. Tulet tarvitsemaan sitä. Joka tapauksessa elinaikasi lyhenee 30 vuotta. Jos vedät röökiä päälle niin se on lähempänä 60 vuotta keskimäärin. Tuo on se valinta joka meilä kaikilla on vapaus tehdä.
 
 
***Vaikka paino ei putoaisikaan merkittävästi, säännöllinen liikunta on hyväksi sokeriaineenvaihdunnalle: se parantaa elimistön insuliiniherkkyyttä, tehostaa sokerin käyttöä lihaksissa sekä hillitsee maksan liiallista sokerintuotantoa. Tehokkainta on yhdistää sekä kestävyysliikunta että voimaharjoittelu.***
 
 
Olen harrastanut menneessä elämässäni juoksemista hyvinkin paljon mutta en koskaan ole ollut lähelläkään nykyistä kuntoani. Liikunnan vaikutus on edelleen sen 5% kokonaiskuvasta.
 
 
***Pitkät ateriavälit ruokkivat haitallista noidankehää: kun nälkä kasvaa päivän aikana liian suureksi, ruokamääriä on vaikeampi hallita ja kylläisyyden tunnetta hankalampi saavuttaa. Niukka syöminen aamuisin johtaa tyypillisesti painonhallintaa jarruttavaan ilta-ajan hallitsemattomaan syömiseen ja naposteluun.***
 
 
Mitään noista ongelmista ei tule jos syöt vähintään ketoruokavaliota. Kohonnut insuliini on se mikä nälän sinulle aiheuttaa. Myös karhut lihottavat itsensä insuliinin avulla talviunia varten.
 
 
***Kun syö neljästä viiteen ateriaa 3–5 tunnin välein, päivän kokonaisenergiamäärä pysyy järkevänä, mieliteot vähenevät ja riski diabetekselle altistavalle ylipainolle pienenee.***
 
 
Juuri noin ja tuolloin insuliinintuotantosi pysyy takuuvarmasti korkealla läpi päivän. Ei saatana miten tyhmä neuvo.
 
 
***Kuidun syönti kannattaa, sillä se pitää nälkää ja avittaa siten painonhallintaa. Lisäksi se hillitsee aterian jälkeistä verensokerin nousua. ***
 
 
Ei kannata ellet halua paskoa verta. Verensokerin nousua hillitsee se kun sitä sokeria ei tunge sinne naamaansa.
 
 
***Runsas sokerin nauttiminen lisää maksan rasvoittumista ja altistaa insuliiniresistenssille ja siten myös lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Helppo tapa karsia ruokavaliosta sokeria on vähentää sokeripitoisten virvoitusjuomien, kuten limonadien ja energiajuomien, käyttöä.***
 
 
No tuo on juuri se syy miksi ruokateollisuus on tehnyt niitä "sokeriton" mainoslauseita tökkiensä kylkiin ja juottavat sokerin sijaan vielä haitallisempaa kemikaalimyrkkyä sinulle. Suo siellä ja vetelät sinun housuissasi.
En jaksa edes toistaa itseäni pidemmälle tuossa artikkelissa. Kaikki tärkein tuossa kyllä jo tuli.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarinani keto-carnivaarina 2020-2024

Hyvin yleinen "asiantuntijoiden" kanssa käyty keskustelu

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta ei tiedä ihmisen ravinnosta mitään...