Siirry pääsisältöön

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo asioita....

 https://www.is.fi/terveys/art-2000009946241.html

 

 ***Jogurtti on yllättävän monella tavalla terveydelle edullista syötävää.Näin kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen lokakuun lopulla ilmestyvässä uutuuskirjassaan Terveellistä! 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä (Kirjapaja).***

 

Riippuu täysin määrästä ja laadusta. Paljoa ei kannata syödä mitään jogurttia tosin. On se kumma miten vähällä todellisella tiedolla voidaan kirjoitella ja myydä kirjoja.

 

 ***Kirjan mukaan jogurtin tai muun hapatetun maitotuotteen käyttö on väestötutkimuksissa yhdistetty pienentyneeseen riskiin sairastua rintasyöpään, suolistosyöpään ja tyypin 2 diabetekseen sekä vähentyneeseen riskiin saada osteoporoottisia murtumia. Lisäksi se on liitetty myös parempaan painonhallintaan.***

 

 Ok no nyt voimme huoletta hyljätä ajatuksen että tuossa kirjassa olisi mitään järkevää. Aivan kaikki noiden "tutkimukset" on tehty vain kyselyillä jolloin aivan kaikki niistä saadut tulokset on ostettavissa ja lahjottavissa ja alttiita kaikelle muulle mikä vesittää kaikki tulokset esimerkiksi healthy user bias. Ketään näistä ihmisistä ei olla lukittu labraan ja kontrolloitu kaikkea mitä se tekee ja syö. Siltä on vain kysytty ja sen jälkeen vielä uskottu että kaikki mitä se sanoo on totta. Voitko saada hatarampia tutkimustuloksia jos yrität?


*** Vaikka näitä mahtavilta kuulostavia vaikutuksia ei voi aukottomasti sitoa jogurttiin tutkimusten luonteen vuoksi [väestötutkimuksia], on kuitenkin syytä uskoa tulosten olevan ainakin suurelta osin totta, Laatikainen kirjoittaa.***

 

 Eli mitään ei voida todistaa mutta silti niitä pitäisi uskoa? Yhdelläkään sokeri- tai lääkefirmallahan ei varmasti ole mitään intressejä jaella tutkimuksen kohteena oleville ihmisille mitään "koulutusmatkoja" aurinkorannalle tai mitään...


***Fermentointi eli maidon hapattaminen jogurtiksi tuottaa jogurttiin bioaktiivisia yhdisteitä, joilla on lieviä verenpainetta alentavia vaikutuksia. Niinpä esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöiden riski näyttäisi olevan tavallista vähäisempi jogurttia usein käyttävillä.***

 

 Riippuu edelleen aivan täysin siitä mitä muuta sontaa jogurttisi seassa on onko se hyvä vai paha. Älä puhu riskistä koska se on syy-seuraus-sanastoa joka vaatii kunnon kokeen tekemistä tuekseen. Ihmisiä ei saa lukita labroihin monestakaan syystä joten todellista syy-seuraus yhteyttä ei tulla koskaan saamaan jolloin sanaa "riski" ei saa käyttää.


***Lisäksi uusi mielenkiintoinen tutkimussuuntaus on jogurtin vaikutus masennusriskin pienentymiseen. Laatikainen sanoo, että tämä voisi selittyä niin kutsutun aivo-suoliyhteyden kautta, sillä jogurtilla on vaikutuksilla suolistobakteereihin.***

 

 Ei. Vain ja ainoastaan silloin jogurtti vaikuttaa masennuksiin yms jos se on hyvänlaatuista ja sillä korvataan jotain huonompaa ruokaa esimerkiksi kasviksia tai hiilareita. Kasvikset ja hiilarit ovat pääsyy masennuksiin ja muihin henkisen puolen ongelmiin joten melkein mikä tahansa millä korvaat niitä on terveydellesi parempaa tuolta kantilta. Jos jogurtti sisältää kasviksia tai hiilareita enemmän kuin siinä esiintyy eläinperäisesti luonnostaan niin se on täyttä kuraa ja AIHEUTTAA noita masennuksia.


***– Maustamaton jogurtti, kuten esimerkiksi kreikkalainen jogurtti, jossa on enintään 2,5 prosenttia rasvaa, on hyvä vaihtoehto. Siinä ei yleensä ole myöskään lisättyä sokeria, hän sanoo IS:lle.***

 

Maustamaton pitää olla ehdottomasti mutta miksi sinä pelkäät rasvaa? Kovat eläinrasvat ovat meidän tärkein energianlähteemme. Tuohan on sama kun joisit vettä jos et saa edes energiaa jogurtista. Rasva on se tärkein elementti siinä joten ilman sitä se on taas vain haitallista eikä saisi syödä yhtenäkään päivänä viikossa.

 

***Vähärasvaisia tuotteita Laatikainen perustelee sillä, että maidon sisältämä tyydyttynyt rasva kiistatta nostaa kolesterolia ja voi myös tuoda tarpeettoman paljon energiaa.***

 

No mitä väliä sillä on nostaako se kolesterolejasi? Mitä osuutta kolesterolissasi se nostaa? Kovat rasvat eivät nosta VLDL-osuutta "kolesterolissasi" ja kun me tietenkin tiedämme sen että vain ja ainoastaan se on meille potentiaalinen ongelma niin pitäisikö sinun olla hieman tarkempi herra "asiantuntija"? LDL-koostuu ainakin 3 eri kokoluokan proteiineista joten jos haluat millään tasolla aikuisten keskustelussa vakuuttaa minua mistään niin sinä tiedät perustella minulle tarkemmin minkä ajattelet olevan kolesterolissa ongelma ja miksi. Esimerkiksi oman vereni HDL on 1,65 ja Triglyseridit ovat 0,6. Niiden suhde on alle 0,4 joten nyt kysynkin herra asiantuntijalta voitko kertoa mitä väliä on minun LDL LUKUmäärälläni tuossa vaiheessa? Sinun TÄYTYY osata vastata tuohon tai saisit vetää kirjasi välittömästi myynnistä ja lopettaa näistä asioista puhuminenkin julkisesti kokonaan.

 

***Turkkilaisen, islantilaisen ja etenkin kreikkalaisen jogurtin etu on se, että niissä on muita jogurtteja suurempi proteiinipitoisuus.***

 

Maitotuotteet eivät ole ollenkaan hyvä proteiinin lähde meillä. Saat siitä vain ummetusta jos yrität saada siitä järkeviä määriä proteiinia. Ihmiselle tärkein proteiinin lähde on liha ja VAIN liha.

 

***Jos haluaa käyttää maustettuja jogurtteja, sokerin määrää kannattaa vilkaista. Laatikainen kertoo, että nykyään suuntaus on vähäsokerisempaan päin, ja moni jogurtti on sokeroitu hedelmäsoseella.***

 

 Aiotkohan seuraavaksi ehdottaa että on ihan ok syödä vaikka joka päivä sokeroituja jogurtteja kunhan pitää määrän kohtuullisena? En malta odottaa.


***– Niiden sokeripitoisuus on usein noin 7 g/100 g, mitä voi pitää aika lailla terveellisenä. Siinähän ei ole kuin 2 gramman ero pelkkään maitoon, sillä maidossa on lähes 5 grammaa sokeria ja maitosokeria.***

 

Onko noissa sinun esimerkeissäsi fruktoosia sitten vielä glukoosin lisäksi? Fruktoosi on noin 10 kertaa haitallisempaa meille kuin glukoosi. Mitään lisäsokeria ei voi asioista mitään tietävä pitää terveellisenä. maitotuotteissa on liikaa sokeria meille aivan raakanakin ja sen vuoksi pitäisi pitää hyvin maltillisena se määrä ja aikaväli mitä sitä syödään. Kupillinen on ihan ok vaikka siinä olisi lisättyäkin sokeria mutta vain jos syöt sitä kerran viikossa.


***– On jogurtteja, joiden sokeripitoisuus on 12 g/100 g tai 15 g/100 g – tai jopa enemmän. Tällaiset sokerimäärät liikkuvat sellaisella alueella, ettei näitä voi enää suositella arkikäyttöön. Jos taas makealla jogurtilla välttää karkin tai jäätelön syömisen, niin silloin se voi olla hyvä vaihtoehto.***

 

Edes vähän järkeä näyttäisi olevan mutta edelleen meidän pitäisi kertoa ihmisille totuuss sokerista eikä kohdella heitä kuin lapsia konsanaan. Sokeri on AINOA syy miksi ihmiset lihoaa. Sokeri on AINOA syy miksi me kuollaan infarkteihin ja syöpiin. Sokeri on AINOA syy miksi meillä on t2d ja dementia olemassa. Miksi noista totuuksista ei puhuta? Vai onko kenties niin että olet asiasta eri mieltä?


***■ Haittapuolena maitotuotteissa on tyydyttynyt rasva. Siksi on suositeltavaa valita vähärasvainen tai rasvaton jogurtti.***

 

Juuri tällaisten virhetietojen levittämisen TÄYTYY jo loppua. Olet oppinut edelleen Ancel Keyesin pohjalle rakennetussa apinakoulussasi tekemään juuri sitä minkä takia sinut on työhösi palkattu. Hankkimaan työnantajallesi lääkkeistä riippuvaisia sairaita ihmisiä asiakkaaksi. Mikäs sen kannattavampaa kuin käskeä ihmisiä syömään juttuja joista ne tulevat sairaaksi ja sitten tarjota parannusta aiheutettuun sairauteen. Win-win sinulle ja työnantajallesi. Moraalisesti erittäin sairasta vain mutta se taitaa olla pikkuvika sinun kartallasi.... 


***■ Maustamatonta jogurttia löytyy rikastettuna sitostanolilla, joka on kasviperäinen kolesterolin imeytymistä vähentävä aine. Tällainen jogurtti on erityisen hyvä niille, joilla on kohonnut kolesteroli.***

 

 Edelleen MIKÄ OSA "kolesterolista" on huono olla koholla mielestäsi ja miksi? laita nyt aikuisten housut jalkaan kun vastaat minulle. Äläkä vaan sano pelkästään LDL koska siinä on 3 eri komponenttia limpitettynä yhdeksi joista vain yksi on haitallinen ja kaksi muuta on tervettä jo normaalia.

 

***■ Probiooteilla eli maitohappolisillä rikastettuja jogurtteja voi kokeilla, jos on herkkävatsainen. Ne saattavat lievittää vatsaoireita hieman enemmän kuin tavallinen jogurtti.***

 

Saattavat...? Hienoja sanoja käytät että vältyt seuraamuksilta. Nuo eivät tee meille MITÄÄN hyödyllistä. Ainoa hyöty mitä ikinä voit saada tuosta moskasta on se jos korvaat sillä jotain vielä sairaampaa moskaa. Siitä ei saa antaa moskalle pisteitä vaan meidän pitäisi kohdella ihmisiä kunnioittavasti ja kertoa heille ettei mitään moskaa kannata syödä. Voit olla varma että minulla pistää vihaksi kun tämänkaltaiset valheet ovat saaneet minutkin tekemään päätöksiä niiden eduksi kaupan kassalla. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarinani keto-carnivaarina 2020-2024

Hyvin yleinen "asiantuntijoiden" kanssa käyty keskustelu

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta ei tiedä ihmisen ravinnosta mitään...