Siirry pääsisältöön

Syökää ihmiset rasvaa

 https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000009987866.html

 

Tuntuuko, että jos et saa muutamaan tuntiin hiilareita, vireystila romahtaa, tulee nälkäkiukkuja ja keskittyminenkin käy vaikeaksi?

Voi olla, että kehosi ei ole tottunut käyttämään rasvaa kunnolla energianlähteenä.

 

No ottaen huomioon ettei rasvan käyttäminen ole mahdollista niin kauan kuin sinun insuliinisi ovat koholla niin meistä lähes kenenkään keho ei todellakaan ole tottunut käyttämään rasvaa. Juuri siksi me ollaan näin lihavia kaikki.


Hiilihydraatti on keholle helpoin ja ensisijainen polttoaine, jonka se priorisoi ennen rasvoja tai proteiinia – jota sitäkin energiavajeessa jossain määrin käytetään energiaksi.

 

No nyt meni sitten kolossaalisesti metsään tämä kommentti. Hiilarit eivät ole millään lailla helpompi tai ensisijainen polttoaine sillä tavoin mitä tämä älykääpiö tarkoittaa. Keho käyttää sitä vain siksi koska sillä ei ole vaihtoehtoja. Rasvaa ei voi käyttää kun insuliinisi ovat koholla ja hiilarit juuri nostavat insuliinisi korkealle joten tuo on yksi itseään ruokkiva noidankehä. Toinen syy on se että korkea glukoosipitoisuus veressäsi on sinulle myrkyllistä. Kehosi käyttää myrkkyä sen vuoksi koska se haluaa säilyä hengissä. Juuri sen vuoksi insuliinisi nousee, että pääsisit mahdollisimman nopeasti eroon haitallisesta ja kudoksiasi tuhoavasta glukoosista. Voit huviksesi kysyä mitä 1-tyypin diabetes tekee ihmiselle hoitamattomana jos et usko korkean glukoosin olevan meille vaarallista.


Kun keholla on hiilihydraatteja runsain määrin käytössä maksan ja lihasten glykogeenivarastoissa sekä glukoosina verenkierrossa, keho käyttää hanakammin niitä kuin ravinnosta imeytyvää tai rasvakudokseen varastoitunutta rasvaa.

 

Ei hanakammin vaan vain siksi koska se on myrkkyä kehollesi. Miksi sinun pitää yrittää kaunistella tätä asiaa tuolla tavoin?


Oletko tottunut syömään runsaasti hiilareita?

Jos olet tottunut syömään säännönmukaisesti muutaman tunnin välein ja aina runsaasti tai kohtalaisesti hiilihydraatteja sisältäviä aterioita, saattaa rasvan käyttö olla keholle hieman hankalaa.

 

Tuo on juuri se mitä meidän "asiantuntijat" sinä mukaan lukien käsket ihmisiä syömään Maikki hyvä. Tämä on juuri se syy miksi minua henkkoht ärsyttää hyvin suuresti teikäläisen naama.

 

 Tuntuu, että mikäli päivän tai jo muutaman tunnin aikana ei saa nimenomaan runsashiilihydraattista ruokaa (viljatuotteet, peruna tai bataatti, hedelmät), energiatasot tipahtavat, keskittyminen sumenee ja tulee erinäisiä verensokerin laskuun liittyviä oireita. Runsaasti vihanneksia, hyviä rasvoja ja proteiinia sisältävää ateriaa ei koeta energisoivana, ja jaksaminen tuntuu heti tahmealta, vaikka edellä mainittu ateria olisi muuten ollut riittävä.

 

Ei koetakaan koska se on täysin totta kehosi mielestä. Se ei pysty näkemään ja käyttämään rasvaa energiana joten heti kun hiilarit loppuvat se luulee kuolevansa nälkään. Tuo on varmasti koko jälkiruoka-idean takana. Jälkiruuaksi jotain pientä makeaa jos pääruoka on liian hiilariköyhä. Jälkiruoka saa makeanhimosi/nälkäsi rauhoittumaan taas pariksi tunniksi kunnes sokerit taas laskee ja tongit kaapeista välipalaa.


Kehon kyky käyttää rasvoja energiaksi auttaa pitämään vireystilan tasaisempana ja välttämään verensokerin heilahteluille tyypilliset energiatasojen lopahdukset, nälkäkiukut ja ”pakko saada ruokaa heti” -tunteet.

 

Huomaat hyvin äkkiä syöväsi vain kerran päivässä kunnolla jos jätät hiilarit koska pienen totuttelemisen jälkeen kun elimistösi vaihtaa rasvan käytölle niin et yksinkertaisesti koe enää näläntunnetta samoin koska aineenvaihduntasi on kokoajan keskustelussa rasvavarastojesi kanssa ja greliinin tuotanto pysyy sen vuoksi hyvin maltillisena. Juuri tuon takia aina sanonkin etten enää koe näläntunnetta lähes ollenkaan. Aina vain tulee sellainen "voin syödä mutta pakko ei ole"-fiilis. Energiasi ei yksinkertaisesti pääse ikinä loppumaan niin kauan kuin kehossasi on ylimääräistä rasvaa.

 

Perusterveelle hiilihydraattien ajoittaisesta rajoittamisesta ei ole haittaa – päinvastoin, sillä ihmiselimistö on tehty toimimaan monella eri polttoaineella ja sopeutumaan erilaisiin ruokarytmeihin ja ateriatyyppeihin.

 

Ethän sinä nyt leikkimään tämän kanssa halua ruveta. Jos jätät hiilarit niin kehosi kyllä ilmoittaa sinulle siitä. Sitä kutsutaan keto-flunssaksi ihan syystä. Se kestää vähän vaihtelevasti muutamasta päivästä aina viikkoon asti eikä se ole mitenkään hirveän miellyttävää kun on kokoajan vilu ja köppäinen olo. Suosittelisin säästämään itsesi tekemästä tuota monesti ja onhan se toki niin että jos pääset hiilareista eroon niin et todennäköisesti enää koskaan halua niitä syödä. Kaikki maistuu ällömakealta ja terveytesi paraneminen puhumattakaan peilikuvasi paranemisesta motivoi sinua kyllä pysymään hiilarittomana. Hiilarit ovat ainoa syy miksi me lihotaan ja kuollaan syöpiin ja infarkteihin joten niistä pääseminen eroon on todellinen lottovoitto. Kovin monesti ihmiset sanovat ettei terveydelle voi laittaa hintaa mutta se taitaa olla vain sananhelinää...


Toki myös tottuminen vaikuttaa, ja jos nimenomaan haluaa olla tehokas energiapakkaus ja pystyä keskittymään vaativaan aivotyöhön, kannattaa totuttaa itsensä ”monipolttoisemmaksi”.

 

Kertakaikkiaan tämä on tyhmä kuin saapas tämä nainen. Minä olen "monipolttoinen" koska syön lähes vain rasvaa ja proteiinia. Voin syödä kaakaota ja pullaa jos haluan koska elimistöni on tässä vaiheessa hyvinkin tehokas käsittelemään sinne eksyneet hiilarit. Sinä et ole monipolttoinen jos syöt yli 50g hiilaria päivässä vaan aivan täysi sokerirotta. Muista nyt hyvä ihminen että verenkierrossasi on normaalitasoilla vain noin 4 grammaa glukoosia. Mikä on varmin konsti tietää ettet sinä ole monipolttoinen? Se kun sinun tulee KOVA nälkä heti jos olet 4-6 tuntia syömättä. Mahasi aivan murisee sinulle vihaisena. Siitä tiedät että käyt hiilareilla.


Elimistöä voi totuttaa toimimaan paremmin rasvalla syömällä jaksoittain selkeästi vähemmän hiilihydraatteja ja sitä vastoin enemmän laadukasta rasvaa. Kyseinen jakso voidaan toteuttaa samalla energiamäärällä kuin enemmän hiilihydraatteja syödessäkin, joten minkäänlaisesta kituuttamisesta ei ole kyse.

 

Jaksottain? Miksi vain jaksottain? Tiedäthän sinä että esimerkiksi vastasyntyneet vauvat jotka syövät äitinsä tissiä ovat ketoosissa pääsääntöisesti ensimmäiset pari elinVUOTTAAN? Yleensä viimeistään tuolloin kun aletaan lappaamaan hedelmäsoseita niille naamariin on se pahin virhe mitä voit lapsesi kehityksen ja terveyden kannalta tehdä. Ihmisen optimaalinen toiminta ja terveys tapahtuu ketoosissa johtuen meidän geeneistä. Laadukasta rasvaa ovat ainoastaan kovat eläinrasvat mutta tämä palikka ei taida niitä tarkoittaa.

Se mitä energiamääriin tulee niin saat syödä aivan niin paljon kuin ikinä jaksat ja silti laihdut jos  et koske hiilareihin tai kasviksiin etkä mihinkään kemikaaleihin. Syö puhdasta lihaa, eläinrasvaa ja suolaa ja juo vettä. Et voi lihota tuolloin. Päinvastoin et pysty pysymään ylipainoisena vaikka haluaisit. Et pysty pysymään 2-tyypin diabetikkonakaan koska koko tuo "tauti" on ainoastaan kohollaan oleva verensokeri. Jos et tunge sokeria naamaasi niin tuokin ongelma katoaa.

 

Yksinkertaisimmillaan voit kokeilla karsia runsaasti ja kohtalaisesti hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet: viljatuotteet, juurekset, palkokasvit, hedelmät sekä energiaa sisältävät makeuttajat.

 

Ensimmäinen järkevä asia tämän suusta.

 

Sitä vastoin syödään runsaasti vähähiilihydraattisia vihanneksia, paljon vihreää, marjoja ja aiempaan tapaan hyviä proteiininlähteitä. Lisäksi syödään kulutukseen sopivasti, mutta aiempaa runsaammin rasvaa – luonnollisista ja laadukkaista lähteistä.

 

Ei hätää heti seuraava lause palauttaa tämän pellen pisteet takaisin miinukselle. Luonnolliset ja laadukkaat rasvan lähteet kuten eläimet? Hyviä proteiineja kuten liha?



Näin hyödyt siitä, että keho osaa käyttää paremmin rasvaa

■ Kun keho osaa paremmin hyödyntää rasvaa energiaksi, se voi helpottaa myös rasvanpolttoa. Luonnollisesti rasvan polttamiseksi täytyy syntyä riittävä energiavaje, ja se on helpompi aikaansaada hiilihydraateista leikaten.

 

Energiavaje tapahtuu luonnollisesti nälkäsignaaleiden avulla kun syöt oikein. Sinun ei yksinkertaisesti tule nälkää jos vanteellasi on rasvaa mitä käyttää. Nälkäsignaalit ovat ainoa asia millä on mitään väliä. Jos syöt väärin niin sinun on nälkä kokoajan ja lihoat. Et tee yhtään mitään millään kalorilaskureilla koska ihminen ei ole pommikalorimetri vaan ravintonsa kemiallisesti ruuasta saava thermodynaamisesti avoin otus. Miksi edes kuvittelet kaloreilla olevan mitään merkitystä sen kanssa paljonko kehosi saa ruuasta energiaa ellet vaan ole niin tietämätön näistä asioista että et kehtaa myöntää sitä edes itsellesi.

Se miten hyödyt rasvalla käymisestä enemmän kuin mistään muusta on syöpäsolujen kuoleminen, verisuoniesi sisäpintojen tervehtyminen, vahingoittuneiden LDL-partikkeleiden reipas väheneminen, Alzheimerin ja dementian katoaminen, niveliesi kiputilojen katoaminen niiden kroonisen tulehtuneisuuden alenemisen sekä ylipainon katoamisen johdosta. Tuossa on muutama suurin syy miksi käydä rasvalla. Jatkanko listaa vielä vai oletko niin riippuvainen hiilareista ettet usko minua vaikka mitä sanoisin? En viitsisi haaskata omaani tai sinunkaan aikaasi kertomalla sinulle tosiasioita joita et suostu kuulemaan.


 

 




 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarinani keto-carnivaarina 2020-2024

Hyvin yleinen "asiantuntijoiden" kanssa käyty keskustelu

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta ei tiedä ihmisen ravinnosta mitään...